Multe din alimentele procesate, mai ales sosurile, cremele şi
produsele din carne, conţin prea multă sare, potrivit unui studiu
realizat de cercetătorii australieni, publicat în American Journal of
Clinical Nutrition.
Oficialităţile din domeniul sănătăţii publice încearcă să determine
producătorii să reducă nivelul de sare din alimentele procesate. Marea
Britanie şi Franţa au reuşit să facă acest lucru, colaborând cu
producătorii din domeniu, în timp ce autorităţile din New York au lansat
recent o campanie pentru a reduce cu 25% nivelul de sare din alimente
în următorii cinci ani, informează Mediafax.
Eforturi similare se înregistrează în Australia, iar unele companii au
început să reducă nivelul de sare din produsele lor, potrivit
profesorului Jacqueline L. Webster şi colegilor săi de la George
Institute for International Health din Sydney, autorii acestui studiu.
Pentru a veni în sprijinul acestor eforturi, cercetătorii au colectat
date despre conţinutul de sare din 7.221 de produse din zece grupe de
alimente, cu 33 de categorii şi 90 de subcategorii. Cercetătorii
consideră că alimentele cu cel mai mare nivel de sare sunt cele care
conţin peste 500 de miligrame de sodiu la 100 de grame, în timp ce
produsele cu nivel mic conţin sub 120 de miligrame de sodiu la fiecare
100 de grame
. Cercetătorii au descoperit variaţii mari ale nivelului de sare în
cadrul anumitor categorii de alimente. De exemplu, cel mai sărat tip de
brânză tare conţine un nivel de sodiu de şase ori mai mare decât cel mai
puţin sărat tip de brânză tare. În categoria produselor din carne
procesată unele alimente conţin o cantitate de sare de 14 ori mai mare
decât altele, în timp ce în categoria cartofilor congelaţi diferenţa
este de 100 ori mai mare.
Sosurile şi cremele pot conţine până la 1.283 mg/100 g, produsele din
carne procesată - până la 846 mg/100 g, acestea fiind categoriile cu cel
mai mare nivel de sodiu, în medie. Cerealele, fructele şi legumele au
cele mai mici niveluri de sodiu, în medie, 206 mg per 100 g, respectiv
211 mg/100 g. Aproape două treimi din cele 33 de categorii de alimente
analizate aveau concentraţii de sare, în medie, mai mari decât cele
impuse de standardele autorităţilor din sănătatea publică. Pâinea,
produsele din carne procesată, sosurile şi conservele de legume includ
cele mai multe subcategorii cu concentraţii de sare peste nivelul
acceptat.
Un program naţional de reducere a concentraţiei de sare din alimentele
procesate are o influenţă enormă în ceea ce priveşte prevenirea bolilor
cronice prin scăderea tensiunii arteriale, costă mai puţin decât
tratamentele medicale impuse de aceste maladii şi ar trebui să
constituie o prioritate naţională, au indicat autorii studiului.
Sursa: Realitatea.net