Specialiştii spun că 10 la sută din populaţie suferă de
aşa-numitele arsuri
stomacale, în termeni medicali, reflux gastroesofagian. Din fericire,
această tulburare poate fi prevenită printr-un stil de viată ordonat.
Din cauza tendinţei de a mânca dezordonat, bărbaţii se
confruntă mai des cu refluxul gastrointestinal.
Afecţiunea apare când sucul gastric din stomac trece înapoi în esofag
din cauza disfuncţiei sfincterului muscular care face legătura dintre
aceste segmente. în mod normal, sfincterul se deschide doar atunci când
alimentele trec înspre stomac. Când însă inelul se relaxează periodic,
acidul gastric şi hrana ajung în esofag, lezând mucoasa esofagiană.
Disconfortul apare după masă
Afecţiunea îşi face simţită prezenţa prin apariţia senzaţiei de
arsură în partea superioară a abdomenului (pirozis), urmată de o durere
în spatele sternului. De multe ori însă, aceste simptome sunt ignorate,
deoarece pot fi uşor confundate cu semnele care apar după o masă
îmbelşugată. De fapt, arsurile provin de la esofag şi se resimt
îndeosebi în poziţia culcat sau când ne aplecăm, putând fi calmate doar
prin administrarea de antiacide. Simptomele sunt declanşate de consumul
de alcool şi de alimente fierbinţi. Un alt simptom care poate trage un
semnal de alarmă este apariţia regurgitaţiei acide, care se manifestă
prin senzaţia de gust acru sau amar. De obicei, apare la trei ore după
masă şi durează câteva minute. însă acestea nu sunt singurele simptome
ale refluxului gastroesofagian. De asemenea, persoana cu această
tulburare mai simte durere la înghiţire, este răguşită în timpul
dimineţii şi are o tuse
seacă şi respiraţie dificilă.
Hernia hiatală, cauza principală
Dacă o persoană are esofagul mai scurt sau dacă acesta „alunecă” în
torace din cauza scăderii tonicităţii muşchiului diafragm, apare hernia
hiatală. Aceasta este principalul vinovat de scăderea elasticităţii
sfincterului care uneşte stomacul cu esofagul. In această situatie se
produce o presiune crescută care perforeaza sfmcterul. Hernia hiatală
apare frecvent la persoanele obeze si in vârstă.
Boala de reflux gastro-esofagian este probabil cea mai frecventă
afecţiune digestivă. Având simptome banale-pirozisul sau arsura
retrosternală şi regurgitaţiile acide - este trecută uneori cu vederea
sau autotratată. în perioadele de Jestin” alimentar, aşa cum este
Pastele şi Crăciunul, refluxul gastro-esofagian este mai frecvent
resimţit, mesele copioase, cu volum mare, bogate în grăsimi, ciocolata,
cafeaua, băuturile alcoolice (în special vinul) sunt factori
favorizanţi. De asemenea, fumatul,
utilizarea unor medicamente (teofilina, anticolinergicele), prezenţa
herniei hiatale, obezitatea, hainele strâmte sau corsetul (care cresc
presiunea intraabdominală) predispun la reflux. Un inhibitor de pompă de
protoni - omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, esomeprazol -
ameliorează rapid simptomatologia.
Recomandări
Mănâncă cu cei puţin trei ore înainte de a merge la culcare, pentru a
nu solicita stomacul să producă suc gastric în timpul nopţii. Dormi pe o
pernă înaltă şi doar pe partea stângă, pentru ca acidul gastric să nu
poată ajunge în esofag.
Menţine-ţi greutatea în limite normale, deoarece obezitatea creşte
presiunea intraabdominală.
Ţine un jurnal în care să notezi alimentele care ţi-au făcut rău, pentru
a le evita. Nu mânca pe fugă şi mestecă bine alimentele.
Ciocolata şi cafeaua, riscante
Deşi sunt două energizante indispensabile, acestea pot
distruge elasticitatea sfincterului esofagian. Iar atunci când sunt
asociate cu fumatul, se
creează un teren favorabil pentru apariţia refluxului gastroesofagian.
Aceasta deoarece sfincterul îşi pierde în timp tonusul. De asemenea,
trebuie evitate alimentele care pot irita esofagul, precum ceapa,
usturoiul şi roşiile. Totodată, dulciurile care conţin mentol, prăjelile
şi grăsimile trebuie scoase complet din alimentaţie, deoarece
favorizează apariţia afecţiunii.
|