Vineri, 29.03.2024, 11.32.22
Ati intrat ca Гость | Grupa "Vizitatori"Bine ati venit Гость | RSS

MedInfo

Blog

Principala » 2010 » Ianuarie » 23 » Arsuri la stomac?
11.14.14
Arsuri la stomac?

                                   Arsuri stomac

Specialiştii spun că 10 la sută din populaţie suferă de aşa-numitele arsuri stomacale, în termeni medicali, reflux gastroesofagian. Din fericire, această tulburare poate fi prevenită printr-un stil de viată ordonat.

Din cauza tendinţei de a mânca dezordonat, bărbaţii se confruntă mai des cu refluxul gastrointestinal.

Afecţiunea apare când sucul gastric din stomac trece înapoi în esofag din cauza disfuncţiei sfincterului muscular care face legătura dintre aceste segmente. în mod normal, sfincterul se deschide doar atunci când alimentele trec înspre stomac. Când însă inelul se relaxează periodic, acidul gastric şi hrana ajung în esofag, lezând mucoasa esofagiană.

Disconfortul apare după masă

Afecţiunea îşi face simţită prezenţa prin apariţia senzaţiei de arsură în partea superioară a abdomenului (pirozis), urmată de o durere în spatele sternului. De multe ori însă, aceste simptome sunt ignorate, deoarece pot fi uşor confundate cu semnele care apar după o masă îmbelşugată. De fapt, arsurile provin de la esofag şi se resimt îndeosebi în poziţia culcat sau când ne aplecăm, putând fi calmate doar prin administrarea de antiacide. Simptomele sunt declanşate de consumul de alcool şi de alimente fierbinţi. Un alt simptom care poate trage un semnal de alarmă este apariţia regurgitaţiei acide, care se manifestă prin senzaţia de gust acru sau amar. De obicei, apare la trei ore după masă şi durează câteva minute. însă acestea nu sunt singurele simptome ale refluxului gastroesofagian. De asemenea, persoana cu această tulburare mai simte durere la înghiţire, este răguşită în timpul dimineţii şi are o tuse seacă şi respiraţie dificilă.

Hernia hiatală, cauza principală

Dacă o persoană are esofagul mai scurt sau dacă acesta „alunecă” în torace din cauza scăderii tonicităţii muşchiului diafragm, apare hernia hiatală. Aceasta este principalul vinovat de scăderea elasticităţii sfincterului care uneşte stomacul cu esofagul. In această situatie se produce o presiune crescută care perforeaza sfmcterul. Hernia hiatală apare frecvent la persoanele obeze si in vârstă.

Boala de reflux gastro-esofagian este probabil cea mai frecventă afecţiune digestivă. Având simptome banale-pirozisul sau arsura retrosternală şi regurgitaţiile acide - este trecută uneori cu vederea sau autotratată. în perioadele de Jestin” alimentar, aşa cum este Pastele şi Crăciunul, refluxul gastro-esofagian este mai frecvent resimţit, mesele copioase, cu volum mare, bogate în grăsimi, ciocolata, cafeaua, băuturile alcoolice (în special vinul) sunt factori favorizanţi. De asemenea, fumatul, utilizarea unor medicamente (teofilina, anticolinergicele), prezenţa herniei hiatale, obezitatea, hainele strâmte sau corsetul (care cresc presiunea intraabdominală) predispun la reflux. Un inhibitor de pompă de protoni -  omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, esomeprazol - ameliorează rapid simptomatologia.

Recomandări

Mănâncă cu cei puţin trei ore înainte de a merge la culcare, pentru a nu solicita stomacul să producă suc gastric în timpul nopţii. Dormi pe o pernă înaltă şi doar pe partea stângă, pentru ca acidul gastric să nu poată ajunge în esofag.
Menţine-ţi greutatea în limite normale, deoarece obezitatea creşte presiunea intraabdominală.
Ţine un jurnal în care să notezi alimentele care ţi-au făcut rău, pentru a le evita. Nu mânca pe fugă şi mestecă bine alimentele.

Ciocolata şi cafeaua, riscante

Deşi sunt două energizante indispensabile, acestea pot distruge elasticitatea sfincterului esofagian. Iar atunci când sunt asociate cu fumatul, se creează un teren favorabil pentru apariţia refluxului gastroesofagian. Aceasta deoarece sfincterul îşi pierde în timp tonusul. De asemenea, trebuie evitate alimentele care pot irita esofagul, precum ceapa, usturoiul şi roşiile. Totodată, dulciurile care conţin mentol, prăjelile şi grăsimile trebuie scoase complet din alimentaţie, deoarece favorizează apariţia afecţiunii.

Categorie: Noutăţi Medicale | Vizualizari: 2226 | Adaugat de: AlexSyrus | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Menul site-ului
Statistics

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Section categories
Search
Our poll
Rate my site
Total răspunsuri: 4
Forma intrarii
Calendar
«  Ianuarie 2010  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Site friends