Vineri, 29.03.2024, 11.12.10
Ati intrat ca Гость | Grupa "Vizitatori"Bine ati venit Гость | RSS

MedInfo

Blog

Principala » 2010 » Martie » 16 » Cel mai bun remediu pentru bolnavii de diabet, um mod de viata sanatos
15.47.25
Cel mai bun remediu pentru bolnavii de diabet, um mod de viata sanatos

Aplicarea de tratamente mai severe pentru controlul diabetului şi reducerea riscurilor cardio-vasculare care însoţesc această boală nu are un efect prea mare, potrivit rezultatelor mai multor teste clinice publicate duminică, 14 martie, informează agenţia AFP. În schimb, cel mai bun remediu este un mod de viaţă sănătos, conform aceloraşi teste.

Diabetul de tip 2 (non insulino-dependant) 'afectează 200 de milioane de persoane din lumea întreagă şi măreşte de două până la patru ori riscul de boli cardiovasculare', subliniază doctorul Henry Ginsberg, profesor de medicină la Universitatea Columbia (New York).

Doctorul Ginsberg este autorul unuia din studiile clinice prezentate la cea de-a 59-a conferinţă anuală a American College of Cardiology (ACC), care a reunit week-end-ul trecut, la Atlanta (Georgia, sud), aproximativ 30.000 de cardiologi, cercetători şi reprezentanţi ai laboratoarelor farmaceutice.

Unul din aceste teste clinice, efectuat pe un grup de 5.500 de diabetici, a relevat că alimentarea colesterolului bun (HDL) cu fibrate, în plus faţă de tratamentul normal de reducere a colesterolului rău (LDL) cu statine, nu a dus la diminuarea riscului de infarct sau de atacuri cerebrale.

Un al doilea studiu realizat pe 5.000 de diabetici, care aveau hipertensiune, a dus la scăderea tensiunii arteriale sistolice, la jumătate dintre aceştia, sub nivelul considerat normal, 120 de milimetri, în timp ce ceilalţi au fost supuşi unui tratament normal de menţinere a tensiunii sub 140 mm.

În cele două cazuri, un nivel mai ridicat de colesterol bun şi reducerea drastică a tensiunii nu au avut niciun efect în ceea ce priveşte scăderea riscului cardio-vascular al acestor diabetici.

Diabetul este a şaptea cauză a mortalităţii în Statele Unite şi 65% din aceste decese sunt de origine cardiovasculară.

Aceste două teste clinice au fost efectuate în cadrul unui mare studiu intitulat ACCORD (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes), finanţat în primul rând de Institutele naţionale americane pentru sănătate (NIH). ACCORD a recrutat în total peste 10.000 de diabetici, cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani din Statele Unite şi Canada.

Un alt test clinic prezentat duminică la Atlanta, denumit INVEST (International Verapamil SR-Trandolapril), care a vizat 6.400 de pacienţi diabetici suferind deja de o boală cardiovasculară, a arătat că o scădere excesivă a tensiunii arteriale sistolice sub 115 mm ar putea creşte mortalitatea.

Un studiu făcut public la Atlanta a arătat, spre surprinderea cardiologilor, că antidiabeticul Starlix din grupul farmaceutic elveţian Novartis nu a dus la controlul evoluţiei bolii pentru cei mai grav bolnavi.

Acelaşi test clinic arată că Diovan, un anti-hipertensiune, vândut tot de Novartis, şi testat singur sau în combinaţie cu Starlix sau cu un placebo, nu a redus incidenţa cardiovasculară la aceşti diabetici. Acest test, denumit Navigator, a fost efectuat pe 9.306 de persoane din 40 de ţări, într-un interval de cinci ani.

'Ceea ce este interesant, în ceea ce priveşte Starlix, efectele au fost chiar contrare aşteptărilor', a afirmat doctorul Robert Califf de la Facultatea de Medicină de la Universitatea Duke din Durham (Carolina de Nord).

Acest ultim studiu a arătat în primul rând că un mod sănătos de viaţă 'rămâne cea mai bună metodă de prevenire a diabetului la persoanele cu risc mare de îmbolnăvire', a precizat Rury Homan, profesor de medicină la Universitatea Oxford din Regatul Unit.

Toţi participanţii la Navigator au fost obligaţi să facă exerciţii fizice în mod regulat, să mănânce fără grăsimi şi să slăbească, ceea ce dovedeşte încă o dată efectele benefice ale unui mod de viaţă sănătos.

Sursa: Agerpres

Categorie: Noutăţi Medicale | Vizualizari: 479 | Adaugat de: AlexSyrus | Tags: diabet zaharat, hipertensiune arteriala | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Menul site-ului
Statistics

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Section categories
Search
Our poll
Rate my site
Total răspunsuri: 4
Forma intrarii
Calendar
«  Martie 2010  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Site friends