Vineri, 19.04.2024, 03.02.41
Ati intrat ca Гость | Grupa "Vizitatori"Bine ati venit Гость | RSS

MedInfo

Blog

Principala » 2010 » Martie » 12 » Creierul uman poate fi reprodus in laborator, in zece ani
17.28.09
Creierul uman poate fi reprodus in laborator, in zece ani
                                           
Cel putin asa sustine Henry Markram, profesor de neurostiinte la "Brain Mind Institute" din Elvetia. "Cred cu certitudine ca este posibil atat din punct de vedere tehnic cat si biologic.

Singura incertitudine este cea financiara. Vorbim de un proiect foarte scump", spune profesorul Markram.
Aparenta complexitate a creierului uman nu este o bariera in fata crearii in laborator a unei replici, crede profesorul Markram. "Creierul este, desigur, extrem de complex datorita trilioanelor de sinapse, a miliardelor de neuroni, a milioanelor de proteine si a miilor de gene. Cu toate acestea, ele se afla intr-un numar finit.

Tehnologia din prezent este deja destul de sofisticata si ne permite sa reconstruim rapid creierul. Un exemplu al acestei capacitati tehnologice este dat de robotii din ziua de azi care pot lucra de zeci de mii de ori mai rapid decat oamenii de stiinta", sustine Dr. Makram care a fondat in urma cu sapte ani "Brain Mind Institute", in cadrul cole Polytechnique F d rale de Lausanne. Pe langa bani, mai exista si alte obstacole in ceea ce priveste crearea unui model al creierului uman. O suta de ani de descoperiri in neurostiinte inseamna milioane de fragmente de informatii si date care nu au fost puse cap la cap niciodata sau care sa fi fost cercetate in totalitate.
De fapt, nimeni nu stie inca ce anume cunoastem despre creierul uman, mai spune profesorul Markram. Un model ar fi de folos, intrucat ar aduce toate aceste informatii la un loc si apoi oricine ar putea testa orice teorie sau ipoteza legata de creier. Cea mai mare provocare este sa intelegem cum sabloanele electro-magnetico-chimice din creier se transforma in perceptia noastra asupra realitatii. Noi credem ca vedem cu ochii dar, de fapt, majoritatea din ceea ce vedem este generata de o proiectie a creierului nostru. Asadar, "la ce anume ne uitam cand privim o persoana sau un obiect?", se intreaba profesorul Markram.
Cea mai interesanta parte a cercetarii este, pentru profesorul elvetian, colectarea sutelor de mii de informatii despre creier. Specialistii din laboratorul sau au facut asta in ultimii 15 ani si au vazut cum arata un microcircuit din creier: "Am vazut ca functioneaza si asa am observat o serie de proprietati interesante. E inceputul, dar acum stim ca este posibil sa fie construit. Pe masura ce avansam in cercetarile noastre, invatam tot mai multe despre creierul nostru, chestiuni care erau de negandit inainte". De fapt, creierul foloseste niste reguli simple pentru a rezolva probleme foarte complexe, iar descoperirea acestor reguli, una cate una, este foarte emotionanta. De exemplu, am aflat cateva din principiile care permit miliardelor de neuroni sa se conecteze intre ei.
Oportunitatile pe care neurostiintele ni le deschid sunt imense. Un model al creierului uman va fi instalat pe un supercomputer si va fi ca un fel de serviciu educational si de diagnosticare pentru societate. Cum revolutia industriala in stiinta avanseaza, vom putea genera mult mai multe date decat orice alt computer.
De asemenea, este esential sa construim modele care sa ajute la tratarea bolilor de creier si care afecteaza aproape doua miliarde de oameni de pe Planeta. In momentul de fata nu exista nicio boala de creier pentru care sa intelegem cu adevarat ce anume functioneaza defectuos, fie ca e vorba de procesul ca intreg, de circuite, de neuroni sau de sinapse. Nu in ultimul rand, este important si pentru ca am putea inlocui milioanele de experimente pe animale care se fac anual in numele cercetarilor asupra creierului.

Sursa: stiinta.info
Categorie: Noutăţi Medicale | Vizualizari: 504 | Adaugat de: AlexSyrus | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Menul site-ului
Statistics

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Section categories
Search
Our poll
Rate my site
Total răspunsuri: 4
Forma intrarii
Calendar
«  Martie 2010  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Site friends