Joi, 28.03.2024, 23.06.25
Ati intrat ca Гость | Grupa "Vizitatori"Bine ati venit Гость | RSS

MedInfo

Blog

Principala » 2010 » Martie » 5 » Ochelarii de soare
20.31.46
Ochelarii de soare

Studiile efectuate au demonstrat faptul ca expunerea indelungata la soare, fara protectie oculara, poate afecta ochii, contribuind la aparitia cataractei, degenerarii maculare si tumorilor oculare.

Bazandu-se pe aceste cercetari, medicii oftalmologi recomanda purtarea palariilor si a ochelarilor de soare cu factor de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete (UV) de minim 99%.

Trebuie sa tineti cont de faptul ca UVB sunt considerate mai periculoase pentru ochi, in timp ce UVA sunt mai daunatoare pielii.

Atat lentilele de plastic cat si cele de sticla absorb o parte din radiatiile ultraviolete. In general, pe eticheta produsului este inscris gradul de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete si a altor tipuri de radiatii naturale. In unele cazuri, nivelul de absorbtie este notat cu 400 nm, ceea ce inseamna ca absorbtia razelor ultraviolete este de 100%.

Un alt tip de radiatii sunt cele infrarosii. Lumina solara contine un nivel scazut de raze infrarosii, care este usor suportat de ochi. Desi unii producatori de ochelari se mandresc cu faptul ca produsele lor ofera protectie impotriva razelor infrarosii, studiile demonstreaza ca nu exista nici o legatura intre acestea si afectiunile oculare.

Unii ochelarii au lentilele slefuite si lustruite pentru a le imbunatati calitatea. Insa, chiar si cei cu lentile neslefuite va pot oferi protectie buna. Totusi, trebuie sa va asigurati de calitatea lentilelor ochelarilor pe care ii cumparati.

Toti ochelarii ar trebui sa fie rezistenti la impact. Nici o lentila nu este indistructibila, insa cele de plastic sunt mai rezistente.

Tipurile si caracteristicile lentilelor

Lentilele polarizate. Aceste lentile stopeaza lumina reflectata - lumina soarelui care se reflecta pe suprafete lucioase cum ar fi apa sau zapada. Ei sunt in special folositori in timpul sofatului, pescuitului sau schiatului.
Polarizarea lentilelor nu are nici o legatura cu absorbtia razelor ultraviolete. Insa, multe lentile polarizate sunt combinate cu substante care absorb razele UV.

Lentile fotocromice. O lentila fotocromica se intuneca automat la o lumina mai puternica si de deschide la culoare la lumina slaba. Procesul de intunecare dureaza aproximativ 30 secunde, pe cand procesul de deschidere la culoare dureaza aproximativ 5 minute.
Lentilele fotocromice pot avea nuanta culorii uniforma sau gradata.

Gradul de intunecare a lentilelor. Lentilele cu grad mediu de intunecare sunt suficiente pentru activitatile de zi cu zi. Insa, daca doriti sa folositi ochelari la lumina foarte puternica aveti nevoie de lentile mult mai inchise la culoare. Culoarea si gradul de intunecare a lentilelor nu contribuie la protectia impotriva razelor ultraviolete.

Lentile cu intensitate gradata a culorii. Lentilele cu un singur gradient (intunecate la marginea superioara si transparente la marginea inferioara) pot bloca lumina sclipitoare a cerului si in acelasi timp va permite sa vedeti imaginea reala in fata.
Acestea sunt foarte utile pentru sofat deoarece va permit sa vedeti clar bordul masinii. Nu sunt la fel de eficienti in cazul in care lumina mai puternica se reflecta de jos (ex. lumina reflectata de la soare, apa etc.).

Lentilele cu gradient dublu (intunecate la marginea inferioara si superioara, si deschise in partea centrala) sunt eficiente in sporturile in care lumina se reflecta de pe suprafata apei sau zapezii (ex. inot, schiat, etc.). Acest tip de lentile nu sunt recomandate in timpul sofatului deoarece intuneca imaginea bordului.

Lentilele oglinda. Acest tip de lentile au pe suprafata un strat metalic subtire. Desi reduc cantitatea de lumina care ajunge la ochi, acest tip de ochelari nu sunt la fel de eficienti si impotriva razelor UV.

Cand trebuie purtati ochelarii de soare?

Ochelarii de soare trebuie folositi de fiecare data cand iesim afara, dar in special in urmatoarele conditii:

  • in timpul verii, cand nivelul radiatiilor ultraviolete este de 3 ori mai crescut decat in timpul iernii
  • pe plaja sau in apa
  • in timpul practicarii sporturilor de iarna, in special la altitudini inalte
  • daca folosim medicamente ce pot provoca fotosensibilitate

Unele studii au demonstrat ca persoanele care sufera de anumite afectiuni oculare, precum degenerarea maculara sau distrofia retiniana, prezinta un risc mai crescut fata de efectele razelor ultraviolete. Acestera li se recomanda purtarea ochelarilor de soare la fiecare iesire.

De asemenea, si in cazul persoanelor care au suferit o operatie de cataracta se indica purtarea frecventa a ochelarilor de soare si a palariilor.

Pacientii care urmeaza un tratament cu medicamente ce pot avea efect fotosensibilizant (ex.psoralens, tetraciclina, doxiciclina, fenotiazina) trebuie sa discute cu medicul oftalmolog despre masurile de protectie oculara ce trebuie aplicate.

In cazul purtatorilor lentilelor de contact, trebuie cunoscut faptul ca acestea nu protejeaza ochii impotriva radiatiilor ultraviolete. Astfel, se recomanda utilizarea cat mai frecventa a ochelarilor de soare.

Situatiile in care ochelarii de soare nu sunt eficienti

Ochelarii de soare nu va pot proteja ochii de anumite surse intense de lumina. Lumina provenita de la aparatul de sudura, solar, intinderi mari de zapada, sau de la privirea directa a soarelui, in special in timpul unei eclipse solare, pot provoca daune severe ochilor.

Expunerea directa a ochilor la aceste surse de lumina, fara protectie adecvata, poate provoca o afectiune corneeana dureroasa numita fotokeratita sau poate leza chiar retina cauzand pierderea vederii centrale.

Sursa: sfatmedical.ro

Categorie: Noutăţi Medicale | Vizualizari: 504 | Adaugat de: AlexSyrus | Tags: ochelari de soare, Ultraviolet | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Menul site-ului
Statistics

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Section categories
Search
Our poll
Rate my site
Total răspunsuri: 4
Forma intrarii
Calendar
«  Martie 2010  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Site friends