Bacteriile intestinale "prietenoase" dintre
care Acidophillus, bifidobacteriile si alte specii de bacterii
clasificate ca probiotice (Lactococcus, Lactobacillus, Leuconostoc,
Streptococcus) au un rol important in mentinerea sanatatii florei
tubului digestiv, fiind chiar esentiale pentru functionarea intregului
organism. Diferitele bacterii populeaza predominant fie flora gastrica,
ori a intestinului subtire (Acidophillus), fie pe cea a colonului
(bifidobacteriile), insa actiunea lor se realizeaza conjugat, pastrand
echilibrul florei intestinale.
Care sunt sursele de probiotice?
Suplimentarea florei intestinale cu probiotice se realizeaza prin
administrarea preparatelor alimentare bogate in prebiotice (nutrienti ce
asigura necesarul de probiotice sau stimuleaza proliferarea intestinala
a bacteriilor probiotice):
- Iaurtul proaspat obtinut din lapte nepasteurizat (stim ca
pasteurizarea laptelui distruge bacteriile de fermentatie);
- Kefirul si smantana fermentata natural - din lapte nepasteurizat;
- Produse de fermentatie naturala, fara adaos de otet: muraturi, varza
acra, bors;
- Ceapa, prazul, usturoiul;
- Branza cu mucegaiuri "nobile";
- Alge: spirulina, chlorella;
- Drojdia de bere;
- Cereale integrale: hrisca (hidratata, nepreparata termic);
- Produse de soia fermentata;
- Sucuri din fructe fermentate (mustul de struguri, vinul);
- Kombucha: bautura rezultata din fermentatia ciupercii.
Care sunt beneficiile probioticelor?
1. Sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului imun
- probioticele stimuleaza imunitatea intestinala, care e responsabila
de 70% din capacitatea de aparare a organismului;
2. Stau la baza sintezei anumitor vitamine dintre care
cele din din grupul B (in special B1, B6, B12) vitamina K, acid folic,
stimuleaza formarea lactazei, a altor fermenti digestivi si a
substantelor antibiotice naturale (acidophilina, hidrogen- peroxid si
acid lactic);
3. Stimuleaza absorbtia nutrientilor rezultati in urma
digestiei alimentare - administrarea de preparate de fermentatie bogate
in probiotice, stimuleaza absorbtia calciului si vitaminelor, la nivel
intestinal dar si activitatea digestiva, in general;
4. Impiedica dezvoltarea ciupercilor (de tipul Candida)
a parazitilor intestinali sau a altor bacterii intestinale nocive (de
tipul shigella, salmonella, E. coli) - acest lucru se realizeaza prin
stimularea imunitatii la nivel intestinal si cresterea aciditatii
mucoasei intestinale, impiedicand astfel atat dezvoltarea
microorganismelor, precum si patrunderea lor din intestin in fluxul
sanguin.
5. Efect detoxifiant asupra intregului organism, prin
imbunatatirea tranzitului intestinal si eliminarea toxinelor reziduale.
6. Indeparteaza efectele nedorite ale antibioticelor
asupra florei intestinale - tratamentul cu antibiotice distruge o parte
din aceste bacterii "bune" prezente in intestin, iar administrarea de
bacterii probiotice, ajuta la repopularea intestinului cu bacterii
"prietenoase".
7. Scade susceptibilitatea la alergii si infectii
respiratorii recidivante, prin efectul de modulare imuna pe care il
realizeaza; eficiente in dermatitiele alergice ori eczeme. Amelioreaza
simptomatologia artritica prin reducerea fenomenelor inflamatorii
articulare;
8. Indeparteaza mirosul neplacut al gurii (halena)
datorat lipsei eliminarii corespunzatoare a scaunului si a produsilor
toxici din organism.
9. Inlatura atat diareea cat si constipatia - prin
echilibrarea tranzitului intestinal.
In ce afectiuni se recomanda?
Probioticele se recomanda pentru o gama larga de afectiuni si
probleme, dar si pentru mentinerea sanatatii mucoasei digestive. Pot fi
recomandate in caz de flatulenta, colon iritabil, afectiuni tumorale,
boli inflamatorii intestinale (colite, enterite) candidoza digestiva,
alergii (rinita alergica, astm bronsic), dermatita atopica, eczema,
diaree sau constipatie cronica, artrite, boli autoimune,
hipercolesterolemie, hepatita, anemie, deficit vitamina de B12,
dispepsii gastrice, infectii urinare si genitale recidivante, diabet
zaharat, acnee, stress si oboseala cronica.
Cum se utilizeaza?
- Se utilizeaza sub forma alimentelor probiotice (care stimuleaza
dezvoltarea intestinala a bacteriilor probiotice);
- Capsule ori tablete ce contin diverse combinatii de probiotice (se
evita cele ce contin zahar sau glucoza, intrucat ele inhiba dezvoltarea
probiotocelor in intestin).
Probioticele au efecte secundare?
- Cresterea flatulentei, poate fi un efect secundar minor, aparut in
primele zile de administrare, proces ce se stopeaza odata ce intestinal
s-a obisnuit cu noile bacterii.
- Pacientii aflati sub tratament cu insulina, au restrictii in
utilizarea probioticelor de aceea de recomanda doar la recomandarea
medicului.
- Bolnavii de pancreatita, nu vor folosi acest produs decat cu
recomandare medicala, intrucat s-au raportat cazuri de agravare a bolii.
- Pacientii cu intoleranta la produsele lactate, vor consuma alte surse
probiotice in afara lactatelor.