Joi, 28.03.2024, 16.09.08
Ati intrat ca Гость | Grupa "Vizitatori"Bine ati venit Гость | RSS

MedInfo

Blog

Principala » 2010 » Martie » 2 » Rezistenţa la insulină şi boala cardiacă
17.05.36
Rezistenţa la insulină şi boala cardiacă

                                           

Atat in Statele Unite ale Americii, cat si in  Marea Britanie, consumul de grasimi si aportul de calorii in alimentatia populatiei sunt in continua scadere; cu toate acestea, fenomenul obezitatii se extinde din ce in ce mai mult! Inclusiv in Romania...Se stie doar ca grasimile sau caloriile in exces reprezinta cauza cresterii in greutate.  Acest paradox poate fi explicat prin diminuarea sau absenta efortului fizic, precum si prin prezenta unui foarte important factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare, actualmente inca putin studiat, si anume rezistenta la insulina.

 Sindromul de rezistenta la insulina

A fost descoperit pentru prima data de catre Gerald Reaven si el afecteaza una din patru persoane, care raspunde anormal la ingestia de glucide (zahar, paste, fructe etc.), sintetizand insulina in exces. Acest hormon, insulina, indeplineste functia de transport al glucozei (produsul finit al metabolismului glucidelor) din sange inspre celulele organismului.

 Din pacate, unii oameni dezvolta rezistenta la insulina; in consecinta, insulina nu isi mai poate indeplini misiunea, iar organismul continua sa o sintetizeze, in cantitati din ce in ce mai mari, pentru a-si atinge obiectivul, si anume scaderea nivelurilor glucozei din sange. Prin urmare, atat glucoza sanguina cat si nivelul de insulina tind sa ramana ridicate mult timp dupa o masa bogata in glucide (carbohidrati). Dar ce legatura au toate acestea cu boala cardiaca?

 

Inima si rezistenta la insulina

Excesul de glucoza din sange actioneaza asemanator cu fumatul, intoxicand organismul cu substante oxidante care afecteaza arterele. Acest proces este denumit glicozilare si actualmente se stie ca el reprezinta principala cauza a leziunilor arteriale la persoanele care sufera de diabet zaharat de tip adult (DZ tip II), afectiune in care rezistenta la insulina este atat de marcata incat nivelurile de glucoza din sange (glicemia) nu mai pot fi scazute. Asadar, "zaharul” din sange va avea valori mult prea mari (afectiune cunoscuta sub denumirea de diabet), iar celulele organismului vor fi lipsite de portia de glucoza, ceea ce le duce la epuizare.

 La persoanele cu diabet, glicozilarea este responsabila de leziunile oculare, renale si nervoase. Excesul de glucoza afecteaza in aceeasi masura nivelul colesterolului si al grasimilor esentiale, marind valorile LDL colesterolului "rau” si ale trigliceridelor (partial din cauza efectelor insulinei asupra functiei hepatice).

 

Insulina sanguina in exces determina, de asemenea, inflamarea peretilor arteriali si cresterea presiunii arteriale. Toate acestea se cumuleaza si maresc riscul de boala cardiovasculara, ca rezultat al:

-    hipertensiunii arteriale (jumatate din pacientii cu valori crescute ale tensiunii arteriale sunt rezistenti la insulina);
-    metabolismul alterat al colesterolului si nivelul crescut de trigliceride;
-    fibrinogenului crescut;
-    valorilor crescute ale acidului uric.

 

Insulina in exces altereaza metabolismul normalal acizilor grasi Omega 6 si determina sinteza unei prostaglandine denumita PGE2, care este responsabila de inflamatia din peretii arteriali si de procesul de ateroscleroza. PGE2 poate fi sintetizata, de asemenea, direct din carne si produsele lactate, ceea ce poate fi unul din principalele motive pentru care consumul crescut al acestor alimente este asociat cu un risc mare de boala cardiovasculara.

 Teoretic, toti bolnavii cu diabet sau cu niveluri crescute de zahar in sange au risc  inalt de boala cardiovasculara, in special daca hrana lor este bogata in carbohidrati (glucide), cum ar fi painea, pastele cerealele si fructele. Pentru persoanele cu alterarea de a cest tip a metabolismului si mai nociva ar fi includerea in alimentatie a produselor rafinate (zahar), a stimulentelor de tipul ceaiului negru sau cafelei sau adoptarea unui stil de viata stresant, mai ales ca insulina in exces afecteaza si activitatea glandelor suprarenale din organism, ceea ce amplifica reactia de stres.

 Regimul alimentar

Este menit sa contracareze rezistenta la insulina. El are la baza trei elemente-cheie (Atentie! Aceste reguli se aplica celor cu rezistenta la insulina si nu constituie o recomandare pentru cei cu valori normale ale glicerinei):

 1. Modificati proportia dintre proteine si glucide. Acand in vedere faptul ca alimentele bogate in glucide duc la cresterea valorilor glucozei si ale insulinei sanguine, ingestia unei cantitati mai mari de proteine o data cu glucidele va avea ca efect stabilizarea nivelurilor de glucoza si de insulina. La fel se intampla si daca evitati zaharul si dulciurile rafinate si mancati doar alimente integrale ce contin glucide complexe.

 2. Mancati mai mult peste si uleiuri de peste, si mai putina carne si produse lactate. Scopul acestei recomandari este diminuarea sintezei de prostaglandine PGE2, prin scaderea aportului de carne si produse lactate si prin cresterea aportului de acizi grasi de tip Omega 3, fie mancand pesti rapitori (somon, ton, hering, macrou etc.) de trei ori pe saptamana, fie luand un supliment de ulei de peste ce contine AEP.

 3. Mariti-va aportul de substante antioxidante. Acestea sunt vitale pentru toata lumea, dar in special pentru cei cu rezistenta la insulina. Substantele antioxidante de tipul vitaminei E nu numai ca protejeaza grasimile esentiale din organism, dar apara si peretii arteriali de oxidarea provocata de excesul de glucoza (glicozilare). Acidul lipoic (6,8 dimercaptooctanoic), disponibil ca supliment alimentar, favorizeaza regenerarea atat a vitaminei C cat si a vitaminei E.

 In final, este foarte importanta stabilirea unui program regulat de exercitii aerobice, cum ar fi mersul rapid, jogging-ul, ciclismul, inotul sau exercitiile fizice in sala. Aceasta deoarece se stie ca exercitiile aerobice cresc sensibilitate acelulelor la insulina – efect de importanta majora pentru persoanele cu o astfel de rezistenta.

 Sursa: citynews.ro

Categorie: Noutăţi Medicale | Vizualizari: 528 | Adaugat de: AlexSyrus | Tags: rezistenta, insulina | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Menul site-ului
Statistics

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Section categories
Search
Our poll
Rate my site
Total răspunsuri: 4
Forma intrarii
Calendar
«  Martie 2010  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Site friends