Vitamina E este o vitamina liposolubila, prezenta in diferite
variatii. Fiecare variatie are o activitate biologica diferita. Cea mai
activa forma de vitamina E la oameni se numeste alfa-tocoferol.
Tocoferolii actioneaza impotriva radicalilor liberi, protejand lipidele
si structurile de lipide impotriva oxidarii.
Rolul vitaminei E
Vitamina E este un antioxidant foarte puternic. Vitamina E protejeaza
organismul impotriva actiunii negative a radicalilor liberi asupra
celulelor, impiedicand formarea acestora. In timp ce cercetatorii inca
ii studiaza proprietatile (nefiind concludente deocamdata), se stie
sigur ca vitamina E joaca un rol important in reducerea riscurilor si
amana producerea bolilor datorate oxidarii, cum ar fi bolile
cardiovasculare.
Vitamina E joaca un rol foarte important pentru muschi, functionarea
membrelor si pentru sistemul nervos. Impreuna cu alti nutrienti cu rol
antioxidant, vitamina E ajuta de asemenea la mentinerea unei conditii
bune a pielii.
• Protejeaza membranele celulelor cu structura grasa, extrem de
sensibile, protejandu-le de actiunea negativa a radicalilor liberi
(oxidare) care duce la leziuni celulare si boli • Protejeaza
ceilalti agenti activi, cum ar fi vitamina A, hormonii si enzimele •
Are capacitatea de a bloca formarea nitrozaminei (carcinogen format in
stomac din nitriti, care se gasesc in majoritatea tipurilor de carne
procesata)
Necesarul zilnic
Necesarul zilnic stabilit de vitamina E este de 10 mg -TE (echivalent
tocoferol - 15 IU) zilnic. Tipul de referinta, d-alfa-tocoferol, este o
forma naturala si este cea mai eficienta. Cel mai comun tip de vitamina
E folosit in industria alimentara este dl-alfatocoferol, o forma
sintetica. Variantele sintetice sunt pe jumatate eficiente in comparatie
cu cele naturale.
Surse de vitamina E
Exista o varietate de surse de alimente vegetale care contin vitamina
E naturala. Uleiurile vegetale, nucile, semintele si uleiurile
rezultate din acestea sunt bogate in vitamina E, ca de asemenea si
sofranasul si uleiul de porumb, migdalele, semintele si uleiul de
floarea-soarelui, alunele. Persoanele alergice la nuci le pot inlocui cu
legume de un verde inchis, cum ar fi varza creata, spanacul, broccoli. Sursa: sanatate.md
|