Consumul moderat de cafea solubilă, susţinut de o dietă
echilibrată şi de exerciţii fizice, ajută la întărirea
organismului, mai ales în sezonul rece, susţin
nutriţioniştii
Iarna este anotimpul zăpezii, dar şi al răcelii şi gripei. Deşi
nimeni nu poate evita frigul, asta nu înseamnă că nu îi putem face
faţă. Organismul uman are mecanisme înnăscute cu ajutorul cărora
luptă împotriva factorilor externi care pot afecta buna funcţionare
a acestuia. Printre acestea, se numără şi antioxidanţii.
Studiile furnizate de Nescafe au demonstrat că un consum moderat
de cafea poate asigura o parte semnificativă din cantitatea de
antioxidanţi necesară organismului. Astfel, consumul moderat de
cafea solubilă, susţinut de o dietă echilibrată şi de exerciţiile
fizice, ajută la întărirea organismului, mai ales în timpul
sezonului rece. Cercetătorii spun că antioxidanţii acţionează ca un
sistem de autoapărare a organismului împotriva atacurilor
radicalilor liberi asupra celulelor din corpul uman. În urma
reacţiilor metabolice care au loc în mod normal în organismul uman
se pot forma şi radicali liberi. Reactivitatea lor chimică poate
dăuna tuturor macromoleculelor celulare afectând, astfel,
organismul.
Mai mult, există cauze externe care favorizează formarea
radicalilor liberi, precum fumul de ţigară, poluanţii din mediu,
radiaţiile, razele ultraviolete, anumite pesticide şi solvenţi
industriali. Antioxidanţii funcţionează ca un scut de protecţie
împotriva consecinţelor negative ale procesului de oxidare produs
de radicalii liberi.
"Trecerea de la cald la rece poate duce de multe ori la situaţii
neplăcute, cum ar fi virozele respiratorii şi gripa. Frigul în sine
nu provoacă în mod direct aceste afecţiuni, dar favorizează
ceilalţi factori care slăbesc protecţia naturală a organismului -
se petrece mai puţin timp în exterior, oamenii sunt mai puţin
activi", spune Elena Casapu, specialist în nutriţie. Sursa:gindul.info
|