Vineri, 26.04.2024, 13.56.21
Ati intrat ca Гость | Grupa "Vizitatori"Bine ati venit Гость | RSS

MedInfo

Blog

Principala » 2010 » Februarie » 11 » Halena sau respiratia urat mirositoare
20.13.41
Halena sau respiratia urat mirositoare
                                            
Fie ca o numesti halena sau respiratie urat mirositoare, este o afectiune neplacuta si jenanta. Unul dintre cele mai negative aspecte ale acestei afectiuni este ca nu iti poti da intotdeauna seama daca iti miroase respiratia urat. Ai observat vreodata ca oamenii se dau la o parte atunci cand incepi sa vorbesti? Sau ca iti intorc obrazul atunci cand ii saluti cu un sarut? Sunt mai multe semne subtile care indica aceasta afectiune. Daca nu exista o persoana de incredere care sa te asigure de prospetimea respiratiei, exista cateva teste simple: se sterge zona de mijloc a limbii cu o discheta de vata sau cu un betisor igienic si se miroase, sau se sterge incheietura mainii cu limba, apoi se miroase incheietura. Exista si un dispozitiv medical ce masoara cantitatea de compusi sulfurosi volatili din respiratie. Acestia sunt vinovatii pentru mirosul neplacut.

Simptomele respiratie urat mirositoare sunt limba incarcata, gura si dintii uscati, scurgeri post nazale, respiratie urat mirositoare si limba arzanda dimineata la trezire, saliva vascoasa si nevoia constanta de a drege vocea, gustul metalic amar - acrisor din gura.

Cauze

O cauza a halenei este alimentatia. Alimente precum usturoiul sau ceapa sunt absorbite in sange, apoi in plamani, de unde aerul este expirat. In acest caz, periajul elimina mirosul doar temporar, acesta incetand odata cu eliminarea completa a alimentelor din organism. Doar o mica parte a cazurilor de halena se datoreaza stomacului si problemelor gastrice. In cea mai mare parte, respiratia urat mirositoare este localizata in spatele gurii, unde bacteriile se hranesc cu mucus si particule alimentare, producand compusi sulfurosi urat mirositori. In cazul igienei orale deficitare, resturile alimentare de pe limba, intre dinti si gingie, atrag bacterii ce produc toxine.

Aceasta afectiune este cauzata si de uscarea excesiva a gurii (xerostomie), atunci cand fluxul de saliva scade. Saliva este responsabiloa de curatarea gurii si indepartarea particuleleor ce pot produce miros. Uscarea gurii se poate datora unor diverse medicamente, probleme de glande salivare, alcoolului sau vorbitului timp indelungat. Fumatul produce halena datorita acumularii de nicotina, gudron si alte substante urat mirositoare in cavitatea bucala.

Halena si gustul rau in gura persistent pot avertiza asupra prezentei unei boli gingivale sau a parodontitei. Gingivita este cauzata de placa bacteriana formata pe dinti. Aceasta produce toxine ce irita gingia, iar in stadii avansate afecteaza grav gingiile, osul si alte structuri ce sprijina dintii. Nu uitati de carii - bacteriile ce produc carii au o actiune de putrefactie asupra dintelui, ducand la demineralizarea sa si la respiratie urat mirositoare.

Alte boli ce pot cauza halena sunt infectii ale cailor respiratoare, diabet, boli de ficat, probleme gastrointestinale si disfunctii renale.

Exista si o fobie de aceasta boala, afectand aproximativ 25% din persoanele care cauta remediu pentru halena. Aceste persoane se prezinta la medic doar din teama de a nu avea respiratia urat mirositoare.

Remedii

Nu exista tratament unic pentru halena; acesta depinde de cauzele problemei. Este importanta o igiena orala corecta (folositi ata dentara si apa de gura), precum si controalele regulare la medicul stomatolog - cel putin de doua ori pe an.

Persoanele ce sufera de sinuzita cronica pot utiliza un spray cu solutie salina pentru a-si curata caile nazale. Antibioticele pot lupta eficient impotriva bacteriilor care produc gaze sulfuroase.

Pentru uscarea excesiva a gurii, ajuta sa beti foarte multa apa si sa mestecati guma fara zahar. Este foarte importanta vizita regulata la medicul stomatolog, pentru a putea preveni sau trata eventualele probleme dentare ce cauzeaza halena.
Categorie: Noutăţi Medicale | Vizualizari: 629 | Adaugat de: AlexSyrus | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 1
1 AlexSyrus  
0
happy

Prenume *:
Email *:
Cod *:
Menul site-ului
Statistics

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Section categories
Search
Our poll
Rate my site
Total răspunsuri: 4
Forma intrarii
Calendar
«  Februarie 2010  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Site friends