Voluntarii care au consumat cele mai mari cantităţi de ciocolată - în
medie, 7,5 grame pe zi, reprezentând un pătrat dintr-o tabletă de 100
de grame - aveau o tensiune arterială mai mică şi au beneficiat de o
reducere cu 39% a riscului de a suferi un infarct sau un atac cerebral,
comparativ cu voluntarii care au mâncat cele mai mici cantităţi de
ciocolată (în medie, 1,7 grame/ zi).
Diferenţa dintre cele două
grupuri a constat în mai puţin de 6 grame de ciocolată pe zi, această
cantitate reprezentând mai puţin de un pătrat dintr-o tabletă de 100 de
grame, au explicat autorii studiului, coordonat de Brian Buijsse, de la
Institutul German pentru Nutriţie Umană din oraşul german Nuthetal,
potrivit Mediafax. "În termeni absoluţi, dacă persoanele din grupul care
consuma cea mai mică cantitate de ciocolată ar fi mâncat 6 grame din
acest desert în plus în fiecare zi, ne-am putea aştepta la 85 de
infarcte şi atacuri cerebrale mai puţine, din 10.000 de cazuri, într-o
perioadă de 10 ani", a adăugat cercetătorul german.
Savanţii
germani au chestionat un subgrup de studiu, alcătuit din 1.568 de
voluntari, pentru a afla tipul de ciocolată pe care îl consumă aceştia,
pentru a obţine astfel informaţii mai precise. 57% dintre respondenţi au
spun că preferă ciocolata cu lapte, 24% - ciocolata neagră şi 2% -
ciocolata albă.
Efectul benefic asupra tensiunii arteriale şi a
sănătăţii cardiace se datorează flavonoizilor din cacao, iar ciocolata
neagră este sortimentul în care aceste substanţe se găsesc în
concentraţia cea mai mare. Flavoinoizii au efecte benefice asupra
organismului datorită faptului că sunt capabili să sporească fluxul
sangvin către creier. Pentru acest studiu, medicii germani au
monitorizat timp de un deceniu starea de sănătate şi stilul de viaţă ale
celor 19.357 de participanţi, cu vârste cuprinse între 35 şi 65 de ani. Sursa: realitatea.net
|