Vineri, 26.04.2024, 04.11.33
Ati intrat ca Гость | Grupa "Vizitatori"Bine ati venit Гость | RSS

MedInfo

Blog

Principala » 2010 » Februarie » 1 » Saptamana de scoala de patru zile dauneaza sanatatii copiilor francezi
17.00.29
Saptamana de scoala de patru zile dauneaza sanatatii copiilor francezi

Academia de Medicină relansează dezbaterea asupra legitimităţii săptămânii de şcoală de patru zile, aplicată în Franţa din septembrie 2008. Şcoala dăunează sănătăţii, spun medicii: Academia de Ştiinţă a adoptat un raport negativ asupra regimului şcolar al micilor francezi, care arată că 864 ore în 36 săptămâni, 144 zile, 4 zile pe săptămână nu sunt bune pentru copii, scrie cotidianul francez Le Parisien.

Acest lucru este susţinut de multă vreme de cronobiologi. Au spus-o şi atunci când reforma învăţământului primar, din septembrie 2008, a făcut din Franţa singura ţară europeană în care copiii merg la şcoală doar patru zile pe săptămână.

Academia de Medicină s-a sesizat în privinţa organizării timpului pe care elevii îl petrec la şcoală, subiect dezbătut de mai bine de 20 de ani.

Ora 8 şi jumătate este prea devreme! Copilul ajunge la şcoală obosit, 'oricât ar dormi', spun medicii, care insistă asupra culcatului la oră fixă, cu evitarea variaţiilor (marţea şi în week-enduri), şi a organizării timpului după şcoală.

 Sport, muzică, teme - faptul că elevii sunt apatici la ore se datorează programului prea încărcat, ei riscând să moţăie în plină zi, să aibă tulburări de atenţie, chiar anxietate.

La ora 8 şi jumătate, copilul nu este bun de nimic: puterea sa de concentrare creşte de la ora 9, atingând vârful între 10 şi 11, apoi coboară după masa de prânz şi urcă din nou de la ora 15 la 16.

Programul de şase ore pe zi este prea lung. Cu două ore mai mult decât un elev finlandez sau suedez. În şcoala primară, este recomandabil un program de cinci ore, cu o oră de studiu cu îndrumare la sfârşit.

 Aceasta ar elimina corvoada temelor pentru acasă. În ceea ce priveşte programul de la liceu, Academia regretă că organizarea timpului (25-28 ore/săptămână) nu ţine seama de vârsta elevilor şi de 'ferestrele' care sporesc oboseala.

Săptămâna de şcoală de patru zile este tot ce ar putea fi mai rău, potrivit oamenilor de ştiinţă. Copiii sunt obosiţi lunea şi marţea. Cel mai bine pentru ei ar fi să meargă la şcoală patru zile şi jumătate sau cinci zile.

Chiar inspectorii generali ai Ministerului Educaţiei Naţionale au arătat în septembrie că eliminarea orelor de sâmbătă dimineaţa a sporit oboseala elevilor şi a profesorilor. Principala asociaţie a părinţilor elevilor spunea încă de primăvara trecută că şcoala ar trebui să se gândească la o organizare a timpului şcolar în conformitate cu sănătatea copiilor. De la reforma din 2008, numai 5% dintre şcoli au păstrat programul de patru zile şi jumătate.

Micii francezi muncesc prea mult, dar sunt campioni la vacanţe. Şcoala se concentrează în 36 săptămâni, cu patru perioade de vacanţă. Idealul ar fi un an şcolar de 180-200 de zile, cu vacanţa de vară mai scurtă şi cu o alternanţă de şapte săptămâni de cursuri şi două libere, se încheie articolul din cotidianul francez Le Parisien.

Sursa: Agerpres
Categorie: Noutăţi Medicale | Vizualizari: 571 | Adaugat de: AlexSyrus | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Menul site-ului
Statistics

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Section categories
Search
Our poll
Rate my site
Total răspunsuri: 4
Forma intrarii
Calendar
«  Februarie 2010  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Site friends