Vineri, 26.04.2024, 08.20.29
Ati intrat ca Гость | Grupa "Vizitatori"Bine ati venit Гость | RSS

MedInfo

Blog

Principala » 2010 » Februarie » 19 » SIDA poate fi invinsa cu tratament neintrerupt
21.51.02
SIDA poate fi invinsa cu tratament neintrerupt
                                                     SIDA poate fi invinsa cu tratament neintrerupt

33,4 milioane de persoane infectate HIV traiesc mai mult datorita efectelor benefice ale terapiei antiretrovirale. Numarul deceselor SIDA a scazut cu peste 10% in ultimii cinci ani, odata cu accesul mai multor persoane la tratament.


UNAIDS si OMS estimeaza ca un numar de 2,9 milioane de vieti au fost salvate incepand cu anul 1996, cand accesul la tratament a fost efectiv permis.

Potrivit datelor actualizate in raportul Epidemiei HIV in anul 2009, numarul cazurilor noi de imbolnaviri a scazut cu 17% in ultimii opt ani. Dupa semnarea Declaratiei Natiunilor Unite de Angajament in Lupta impotriva HIV/SIDA in anul 2001, numarul nou de infectii in Africa Sub-Sahariana a scazut cu aproximativ 15%, respectiv 400.000 de infectii mai putin in anul 2008. In Asia de Est cazurile noi HIV au scazut cu aproximativ 25%, iar in Africa de Sud si Sud-Est diminuarea cazurilor a fost de 10% in aceeasi perioada. In Europa de Est, dupa o crestere dramatica a cazurilor noi de imbolnaviri HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile, epidemia a cunoscut o scadere similara. Cu toate acestea, in unele tari exista in continuare pericolul unei noi cresteri a ratei de infectie HIV.


Programele de prevenire sunt eficiente

Raportul lansat pe 24 Noiembrie 2009 de UNAIDS si OMS subliniaza ca dincolo de evolutia epidemiei, programele de prevenire au un rol important: "vestea buna este ca avem dovezi ca aceste rate de imbolnavire in scadere se datoreaza in parte programelor de prevenire HIV", a declarat Michel Sidibe, Director General UNAIDS. "Cu toate acestea ultimele descoperiri demonstreaza ca programele de prevenire nu lovesc tot timpul la tinta, dar daca reusim sa obtinem resursele necesare astfel incat acestea sa aiba impactul dorit in zonele vulnerabile, atunci se va realiza un progres mai rapid si mult mai multe vieti vor fi salvate", a continuat expertul.

Un numar estimat de:
  • 33.4 milioane de persoane infectate HIV traiesc in toata lumea;
  • 2.7 milioane de persoane s-au infectat HIV in 2008;
  • 2 milioane de persoane au decedat din cauza SIDA in 2008.

Potrivit prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, "zilnic se infecteaza cu HIV aproximativ 7.000 de persoane. Dintre acestea, peste 95% provin din statele sarace si din cele in curs de dezvoltare, iar 1.100 sunt copii cu varsta sub 15 ani". In ceea ce priveste tara noastra, specialistul precizeaza ca in perioada 1985 - 2009 s-au inregistrat 16.077 cazuri de imbolnaviri si in prezent sunt in viata 9.980 dintre acestia. Anul acesta, in perioada 01.01 - 01.12.2009 s-au inregistrat 342 cazuri noi. Peste 64% din pacienti sunt nedetectabili, iar sansa de a transmite infectia este sub 1%. Situatia din tara noastra este mai buna comparativ cu alte tari din Europa. Cu o rata de prevalenta de 1,6% la adulti in 2007, Ucraina prezinta cea mai inalta rata a prevalentei din Europa de Est.


Tratamentele au impact in prevenirea infectiei la copii

Terapia antiretrovirala a avut un impact major si in prevenirea infectiei la copii, odata cu un acces mai larg al mamelor seropozitive la tratament, fapt ce impiedica transmiterea virusului de la acestea la copiii lor. In jur de 200.000 de noi infectii in randul celor mici au fost evitate in anul 2001.

In Romania, anul acesta, din aproximativ 200.000 de nasteri, s-au inregistrat 13 cazuri cu transmitere maternofetala.
Consumatorii de droguri au cel mai inalt risc de imbolnavire

Numarul estimat al copiilor si persoanelor adulte infectate HIV/SIDA in Europa de Est si in Asia Centrala a ajuns la 1.5 milioane in anul 2008, o crestere cu 66% mai mare fata de anul 2001. Prevalenta HIV in regiunea specificata este in crestere, cu extindere rapida a epidemiei in Ucraina si Federatia Rusa.

Un anumit numar de tari au extins accesul la terapia antiretrovirala, insa in ciuda acestui lucru, tratamentul acopera in continuare un procentaj mic al populatiei bolnave. Pana in luna decembrie 2008 - 22% dintre acestia beneficiau de tratament per global, mai putin decat tarile cu venit mic si mediu (42%). Datele disponibile sugereaza ca populatia aflata la cel mai inalt risc de imbolnavire sunt consumatorii de droguri injectabile. Acestia au acces limitat la tratament. Rata prevalentei HIV la consumatorii de droguri injectabile este de 38.5% - 50.3% in Ucraina si de 37% in Federatia Rusa. Cu toate ca prevenirea in randul consumatorilor de droguri injectabile este scazuta, cateva progrese au fost inregistrate datorita programelor de reducere a riscului de imbolnavire (harm reduction programmes). In Estonia, de exemplu, numarul de seringi sterile pentru fiecare pacient, distribuite prin aceste programe, s-a dublat, ajungand la 112. Un numar estimat la 3.7 milioane de persoane consuma droguri injectabile, una din patru persoane fiind banuita a fi infectata cu virusul HIV.

In Europa de Est, transmiterea pe cale sexuala a virusului HIV a cauzat 42% din totalul de noi imbolnaviri in anul 2007. Suprapunerea dintre consumul de droguri injectabile si contactul sexual neprotejat, inlesneste transmiterea infectiei HIV in regiune. In Federatia Rusa, studiile releva ca mai mult de 30% dintre practicantii de sex comercial isi injecteaza droguri. In Ucraina, prevalenta HIV in randul persoanelor care practica sexul comercial variaza intre 13.6% si 31.0%.

Transmiterea HIV prin contact sexual neprotejat intre persoane de acelasi sex acopera o mica parte din totalul de noi imbolnaviri in Europa de Est, astfel, in anul 2007, inregistrandu-se o rata de 0.4 %. Cu toate acestea, exista tari unde rata de prevalenta HIV in randul populatiei homosexuale atinge si cote mai inalte: Georgia - 5.3%, Fedratia Rusa - 6% si Ucraina - 10-23%.


"Niciun contact sexual fara prezervativ!"

In randul tinerilor, SIDA se transmite cel mai frecvent prin contact sexual. "Niciun contact sexual fara prezervativul ideal!", recomanda prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. "Prezervativul ideal este cel care se foloseste", adauga specialistul. De asemenea, acesta indeamna tinerii care vor sa isi inceapa viata sexuala sa-si faca testele de depistare a HIV, hepatita B si hepatita C. Dupa 3 luni, aceste teste se vor repeta. In tot acest timp se foloseste prezervativul. Daca si a doua oara testele sunt negative si niciunul dintre parteneri nu a mai avut relatii si cu alte persoane, se poate inlocui prezervativul cu o alta metoda contraceptiva.


Procentul persoanelor aflate sub tratement este scazut


La sfarsitul anului 2008 se estima ca peste 4 milioane de persoane din tarile cu venit minim si mediu au avut acces la tratamentul HIV, fata de cele 3 milioane de persoane aflate in TARV in anul 2007. Aceasta reprezinta o crestere de 36% intr-un singur an si o crestere estimativa de 10 ori mai mare pentru urmatorii cinci ani.

Procentajul gravidelor infectate HIV care au primit tratament profilactic pentru a impiedica transmiterea infectiei HIV la copil a crescut de la 33% in 2007, la 45% in 2008.

Cu toate ca au fost inregistrate progrese, procentajul persoanelor care beneficiaza de tratament ramane scazut - in 2008 numai 42% din totalul pacientilor avand acces la tratament (comparativ cu 35% in anul 2007). In anul 2008 numai 38% din totalul copiilor infectati HIV din tarile cu venit minim si mediu beneficiau de tratament.

In Romania, specialistii trag un semna de alarma pentru autoritati in ceea ce priveste asigurarea tratamentului persoanelor infectate. Din cauza intarzierii fondurilor de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, au fost judete in care pacientii au intrerupt tratamentul pentru perioade mai lungi sau mai scurte, iar lucrul acesta le pune viata in pericol.

Sursa: eva.ro
Categorie: Noutăţi Medicale | Vizualizari: 494 | Adaugat de: AlexSyrus | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Menul site-ului
Statistics

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Section categories
Search
Our poll
Rate my site
Total răspunsuri: 4
Forma intrarii
Calendar
«  Februarie 2010  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Site friends