Vineri, 26.04.2024, 20.09.17
Ati intrat ca Гость | Grupa "Vizitatori"Bine ati venit Гость | RSS

MedInfo

Blog

Principala » 2010 » Martie » 14 » 21 grame, greutatea sufletului uman
10.35.45
21 grame, greutatea sufletului uman

21 grame reprezintă greutatea sufletului uman. Nu este doar ideea filmului 21 Grams, ci este concluzia medicului medicul Duncan MacDougall (1886-1920) din Haverhill, Massachusetts, care în 1907 a cântărit 6 pacienți bolnavi de tuberculoză imediat înainte și după moarte. Cu scurt timp înaintea decesului anticipat, cei 6 bătrâni au fost plasați pe un cântar cu precizie foarte mare care funcționa și pe post de pat.

Diferența între masa pacienților înainte și după deces a fost interpretată de medicul american ca greutatea sufletului, care se spune că iese din om în momentul final al vieții. Media celor 6 măsurători efectuate de MacDougall a fost de 21 grame.

Comunitatea internațională a fost imediat sensibilizată de acest subiect și curând după aceea au fost derulate studii pe câini – tot de către MacDougall (care nu au relevat nicio diferență de masă înainte și după deces) și pe oi (care surprinzător, au relevat o creștere a masei imediat după deces, dar care a dispărut ulterior). Rezultatul negativ al studiului pe câini a fost interpretat de medicul american ca o confirmare că oamenii au suflet, pe când câinii nu.
În martie 1907, detaliile experimetului lui Dougall au fost publicate în New York Time și American Medicine. Pseudocercetarea americanului a fost ulterior sursa multor critici, mai ales în epoca medicinei bazate pe dovezi, în care standardul de aur pentru testarea oricărei ipoteze medicale este reprezentat de studiul clinic randomizat controlat placebo.

Critici aduse "studiului” dr. Dougall, care a concluzionat că sufletul cântărește 21 grame:
> studiul nu a respectat niciun standard științific
> din cele 6 măsurători, două au trebuit să fie anulate; mai mult, alte 2 măsurători au arătat o scădere a masei imediat după deces, scădere care a continuat ulterior (ironic, autorii acestei critici spun că explicația cea mai probabilă este că sufletul pleacă puțin câte puțin); într-o altă măsurătoare, scăderea masei postdeces a dispărut ulterior, după care iar a apărut (explicația în acest caz fiind că sufletul nu era hotărât: a plecat, s-a reîntors, apoi a plecat definitiv). Prin urmare, rămâne doar un singur caz în care s-a constatat pierderea de masă și care s-a menținut apoi constantă.
> într-un articol din American Medicine apărut imediat după publicarea rezultatelor lui Dougall, dr. Augustus P. Clarke scoate în evidență faptul că a fost omis un detaliu esențial și anume că pierderea de masă (presupunând că a fost reală) după deces se datorează evaporării cauzate de creșterea bruscă a temperaturii corporale care apare atunci când fluxul sangvin se oprește (creștere explicată de faptul că sângele nu mai este "răcit” la nivelul căilor aeriene mici de către fluxul de aer). Acest mecanism explică și de ce rezultatele studiului similar la câini au fost negative: câinii își reglează temperatura prin respirație și nu prin transpirație ca omul.
> interpretarea scăderii masei corporale după deces ca fiind automat greutatea sufletului nu a beneficiat nici măcar de o excludere amplă a fenomenelor fiziologice pe care omul le cunoaște despre momentul decesului
> nu în ultimul rând, sufletul este definit încă din antichitate ca fiind imaterial (adică lipsit de materie și implicit de masă)
Categorie: Noutăţi Medicale | Vizualizari: 611 | Adaugat de: AlexSyrus | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Menul site-ului
Statistics

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Section categories
Search
Our poll
Rate my site
Total răspunsuri: 4
Forma intrarii
Calendar
«  Martie 2010  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Site friends