Principala » 2010 » Aprilie » 18 » Cercetările indica faptul ca a mînca mai puţin se asociază cu o îmbunătăţire a memoriei
22.00.46
Cercetările indica faptul ca a mînca mai puţin se asociază cu o îmbunătăţire a memoriei
Reducerea aportului caloric poate imbunatati memoria persoanelor in
varsta atat de sex masculin cat si feminin, dupa cum indica un studiu
german recent.In cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta au descoperit
ca persoanele care si-au redus aportul caloric cu 30 procente au
obtinut rezultate mai bune la testarile standard ale memoriei, dupa
numai 3 luni.
"Studiul nostru poate ajuta la dezvoltarea unor noi strategii de
preventie cu rolul de a mentine aceleasi functii cognitive la persoanele
cu varste inaintate", dupa cum au declarat Dr. A. Veronica Witte si
colaboratorii sai de Universitatea din Munster, in ultima editie a
Proceedings of the National Academy of Sciences.
Studiile pe animale au aratat faptul ca o dieta saraca in calorii si
bogata in acizi grasi nesaturati-cei ce se gasesc in uleiul de masline
si peste-este benefica pentru buna functionare cerebrala, ajutand prin
imbunatatirea memoriei la soarecii batrani.Pentru a verifica daca aceleasi efecte pot fi induse si la oameni,
echipa lui Witte a impartit in 3 grupuri 50 de indivizi normo pana la
supraponderali cu varsta medie de 60 ani.Unui grup i s-a restrictionat
aportul caloric cu 30 procente fata de cel consumat inainte, celui de-al
2-lea grup i s-a suplimentat consumul de acizi grasi nesaturati cu pana
la 20 procente iar celui de-al 3-lea grup, de control, nu i s-a impus
niciun fel de schimbare a regimului alimentar fata de cel anterior.
Potrivit cercetatorilor, in primul grup, al persoanelor cu aport
restrictionat caloric, s-a inregistrat o imbunatatire cu aproximativ 20
procente a rezultatelor obtinute la testarea desfasurata la 3 luni de la
debutul studiului, testare menita sa masoare memoria verbala a
subiectilor. Spre deosebire de acest grup, in celelalte doua grupuri nu a
fost inregistrata niciun fel de schimbare fata de rezultatele
anterioare.Cercetatorii au mai descoperit si corelarea imbunatatirii memoriei cu
scaderea nivelului insulinei si al "biomarkerilor" inflamatiei in
organism si faptul ca acest ansamblu de modificari s-a dovedit mai
accentuat la subiectii care au respectat cel mai serios recomandarile
dietei hipocalorice adoptate."Din cate stim, rezultatele acestui studiu asigura prima dovada
experimentala la oameni a faptului ca reducerea calorica determina
imbunatatirea memoriei la persoanele in varsta", au mai notat Witte si
colaboratorii sai.Concluziile acestui studiu, au mai adugat ei, "pot ajuta in dezvoltarea
unor noi strategii de preventie si tratament in scopul mentinerii
sanatatii cognitive la varste inaintate".