Blog
Principala » 2010 » Martie » 27 » Efectele benefice ale alimentelor funcţionale asupra sănătăţii
11.55.50 Efectele benefice ale alimentelor funcţionale asupra sănătăţii |
Alimentele funcţionale sunt acele alimente care, pe lângă principiile
nutritive de bază, conţin substanţe active cu efecte benefice asupra
sănătăţii, un exemplu în acest sens fiind bacteriile probiotice.
Potrivit prof. dr. Mircea Diculescu, specialist în gastroenterologie de
la Institutul Fundeni, bacteriile probiotice sunt microorganisme vii,
care, asociate unor alimente şi consumate în cantităţi semnificative, au
efecte benefice asupra sănătăţii umane,
contribuind la întărirea şi refacerea sistemului imunitar şi al
echilibrului natural al organismului, iaurtul fiind cel mai bun exemplu
în acest sens.
''Iaurturile probiotice pe care le găsim în magazine conţin un adaos de
bacterii din speciile lactobacillus şi bifidobacterium. Bacteriile vii
trebuie să fie în iaurt în cantităţi foarte mari, la un ordin de mărime
de 10 la puterea a opta, dar fără să se înmulţească. Ele trebuie să fie
rezistente la acţiunea sucului gastric, la acidul clorhidirc şi sărurile
de bilirubină'', a spus prof. dr. Diculescu. El a explicat că aceste
bacterii interacţionează cu flora intestinală, ea însăşi un univers
format din circa 100 de milioane de bacterii, din peste 400 de specii,
cu rol bine definit asupra funcţionării tubului digestiv şi asupra
echilibrului global al organismului nostru. Când echilibrul natural al
florei intestinale este alterat, pot apărea manifestări ale
disconfortului gastro-intestinal şi pot fi afectate şi alte funcţii sau
sisteme fiziologice, cum este sistemul imunitar, din acest motiv fiind
indicat să consumăm regulat minimum o porţie din produsele lactate care
conţin probiotice, pentru a ne bucura de efectul lor benefic asupra
organismului.
Pe lângă probiotice, natura ne pune la îndemână şi alte categorii de
alimente funcţionale, precum ovăzul, care este o sursă alimentară de
fibră solubilă b-glucan şi contribuie la reducerea nivelului
colesterolului, a adăugat specialistul.
Legumele fac şi ele parte din familia alimentelor funcţionale. Cele mai
cunoscute sunt roşiile, care conţin licopen, un carotenoid primar cu
efect antioxidant, ce poate contribui la reducerea riscului de cancer
. Usturoiul este recunoscut pentru proprietăţile sale antibiotice,
anti-hipertensive şi de reducere a nivelului de colesterol. Consumul
frecvent de crucifere (conopidă, broccoli) este asociat cu un risc redus
de cancer, datorită conţinutului relativ ridicat de glucozinolaţi.
Peştele conţine acizi graşi omega 3 şi omega 6, cu un rol recunoscut în
sănătatea cardiovasculară.
Prof. dr. Mircea Diculescu a subliniat că şi carnea de vită este un
aliment funcţional, un acid gras potenţial anticancerigen, cunoscut sub
numele de acid linoleic conjugat (CLA), fiind prima dată izolat din
carnea de vită la grătar, în anul 1987.
Prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări
Alimentare, a subliniat că este necesară comunicarea corectă către
consumatori a beneficiilor nutriţionale şi pentru sănătate ale
alimentelor. El a precizat că instituţiile europene au decis, cu câţiva
ani în urmă, să creeze un cadru reglementar care să impună criterii
riguroase în acest domeniu.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), este
organismul ştiinţific al Uniunii Europene care analizează dovezile
ştiinţifice puse la dispoziţie de companiile din industria alimentară şi
emite opinii privind menţiunile de sănătate propuse şi condiţiile
pentru utilizarea lor. Aceste evaluări au început în ianuarie 2008.
Alinierea dintre producători şi EFSA referitoare la modalitatea în care
pot fi comunicate beneficiile alimentelor funcţionale este un proces în
plină desfăşurare.
Colaborarea industriei alimentare cu instituţiile europene va continua
în următorii ani, astfel încât alimentele funcţionale să fie corect
promovate în rândul consumatorilor, stilul de viaţă echilibrat şi
alimentaţia sănătoasă fiind parte a strategiei mondiale în ceea ce
priveşte sănătatea populaţiei, a subliniat prof. Mencinicopschi.
El a atras atenţia că alimentele nu sunt sănătoase dacă nu au şi
calităţi nutriţionale care ar trebui cunoscute de consumatori şi a
subliniat faptul că procesul de evaluare a nutrienţilor de sănătate este
mult întârziat din cauza mecanismelor birocratice greoaie şi a
numărului mare de dosare. Specialistul a menţionat că la nivelul UE este
reglementată analiza riscului.
Sursa: Agerpres
|
Categorie: Noutăţi Medicale |
Vizualizari: 608 |
Adaugat de: AlexSyrus
| Raging: 0.0/0 |
|
Statistics
Total online: 1 Vizitatori: 1 Utilizatori: 0
Our poll
|