În hipotalamus a fost descoperit un mecanism capabil să controleze nivelurile acestei molecule în sânge. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cincinnati, nu doar dieta şi activitatea ficatului sunt responsabile de nivelurile de colesterol din sânge, ci şi creierul, prin intermediul semnalelor declanşate de grelina, aşa-numitul "hormon al foamei". Identificată recent, grelina este produsă de stomac atunci când organismul este înfometat, iar printre funcţiile sale se numără şi aceea de a stimula centrii apetitului în creier. Echipa de cercetători condusă de Mathias Tschop a analizat efectele acestui hormon asupra nivelurilor de colesterol din sânge. Din studiul realizat pe şoareci a reieşit că existenţa unor concentraţii mari de grelina creşte nivelurile de colesterol în sânge, printr-un mecanism cu "sediul" în hipotalamus. Mai exact, grelina se leagă de un receptor - MC4R - prezent în această regiune cerebrală şi îi inhibă activitatea. Acesta este procesul responsabil de concentraţiile mari detectate: colesterolul din sânge creşte şi la şoarecii al căror receptor MC4R este blocat chimic sau eliminat la nivel genetic.