Obezitatea, provocată şi de temperaturile mari din case
Creşterea temperaturii medii din spaţiile închise în timpul iernii ar
putea fi un factor ce a contribuit la creşterea ratei obezităţii în
ţările dezvoltate, susţine un studiu publicat astăzi în Obesity Reviews.
Reducerea expunerii la frig are două efecte ce pot dăuna capacităţii de a
menţine o greutate sănătoasă: pe de o parte diminuează nevoia corpului
de a consuma energie pentru a se menţine cald, iar de pe de altă parte
atenuează din acest motiv capacitatea corpului de a produce căldură.
Studiul citează date care arată că temperatura medie înregistrată iarna
în case şi în alte spaţii închise a crescut de-a lungul timpului în SUA,
Marea Britanie şi în alte ţări dezvoltate. Aşteptările crescute de
confort termic conduc la o expunere redusă la frig în sezonul rece şi la
expunerea la temperaturi confortabile pentru mai mult timp.
Cercetătorii au descoperit că ţesutul adipos brun (grăsime brună), care
poate consuma energie pentru a genera căldură, constituie o parte mai
mică din totalitatea ţesutului adipos al unei persoane, în dauna
"grăsimii albe", care nu are capacitatea de a consuma energie pentru
căldură. Pe termen lung, expunerea diminuată la temperaturi scăzute duce
la o reducere a ponderii ţesutului adipos brun, lucru ce afectează
greutatea şi obezitatea.